ArjaSusi

Ovatko vanhukset ja lapset kauppatavaraa?

  • Lasten ja vanhusten tulisi olla erityisasemassa.
    Lasten ja vanhusten tulisi olla erityisasemassa.

 

Nyt olisi aika pysähtyä mietitmään, mitä yksityistäminen tuo tullessaan sosiaali- ja terveyspalveluihin. Jos olemme esimerkiksi vanhusten huollossa määritelleet minimihoitajamäärän, ulkoilujen määrän, ruuan laadun ja asumisen neliöt, miten joku toimija voi tuottaa samat asiat halvemmalla? Mistä tuo edullisempi hinta voi tulla? Missä säästetään? No tietenkin henkilökunnan määrässä ja palvelun laadussa.

Olen itse ollut nuorena kesätyössä vanhuslaitoksessa ja mietin jo silloin hoidon ja huolenpidon heikkoa laatua. Vanhukset laitettiin nukkumaan hyvin aikaisin unilääkkeiden voimalla. He makasivat märissä vaipoissa pitkän yönsä ja heräsivät aamulla tuskaisina ja litimärkinä kainaloihin saakka. Kynsiä ei leikattu. Ulkona ei käyty. Ainoa viriketoiminta oli tyrkätä vanhus TV:n ääreen. Ja palvelua tuottava yksityinen toimija mainosti itseään superlatiivejä käyttäen.

Yksityisessä päiväkodissa meno oli vielä villimpää. Palkat olivat huonommat kuin julkisella puolella. Sijaisia ei ollut, vaan työtä tehtiin jatkuvissa poikkeusoloissa. Henkilökuntaan palkattiin täysin epäsopivia ihmisiä. Tämäkin yritys tahkosi isoja voittoja omistajilleen.

Vaikka kannatankin kilpailua ja yksityisyrittelijäisyyttä muilla aloilla, on sosiaali- ja terveyspalvelut jätettävä yhteiskunnan järjestettäviksi. Hoitajien minimimäärä on lyötävä lukkoon, samoin henkilökunnan koulutus ja sopivuus on tarkistettava. Myös toimintojen laadulle pitäisi asettaa selkeät minimikriteerit.

Arja Susi

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Aiheellinen kysymys etenkin kokoomukselle.

Samuli Karjalainen

Mitäs ihmeellistä nykyisessä menossa on. Vanhukset survottiin ennen vaivaistaloihin ja lopulta kunnalliskoteihin yhdessä mielisairaiden kanssa. Vanhus joutui huutolaisena tai vaivaistalon asukkaana tekemään jopa työtäkin. Ruotsi on päässyt yli omasta huutolaisuusmentaliteetistaan, Suomi ei.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kannattaa katsoa tarkemmat tilastot alta (julkinen ja yksityinen):

Tilasto paljastaa: Yksityisessä vanhustenhoidossa enemmän laatuongelmia - ”Epäterveen kilpailutuksen kierre”

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d53bddb3-27c3-4...

Toimituksen poiminnat